En man som heter Ove (2015)

 
Jag dras inte direkt till svenska filmer men när jag hörde att denna film har blivit nominerad till 2 Oscar (bästa smink och bästa utländska film) så kunde jag inte motstå. Om den har till och med har fått Oscarsnomineringar så måste den vara sevärd? Jag kan säga att jag blev inte besviken.
 
Ove är en surgubbe alla mer eller mindre avskyr. Han har koll på allt och alla i kvarteret och är noga med att alla regler och lagar ska följas. När nya grannar flyttar in mittemot Ove förändras detta. Istället för att låta sig bli skrämd iväg av surgubben Ove så skapar grannkvinnan Parvaneh en annorlunda vänskap. Sakta men säkert förvandlas surgubben till en icke surgubbe så att sägas he he. Eller mer att man förstår varför han är som han är.
 
Genom filmen får vi följa Oves uppväxt och troligen förklaringen till varför han är som han är. Han försöker ta livet av sig flera gånger och under dessa moment får vi då se flashbacks från hans liv. Orsaken till att han vill ta livet av sig är att hans fru har gått bort i cancer och saknar henne. Att han förlorade sitt jobb också gör inte saken bättre.
 
Jag gillar hur filmen visar att han är en surgubbe ingen tycker om och när nya grannen Parvaneh vägrar lämna honom ifred så öppnas han upp, han blir mer hjälpsam mot folk och folk i sin tur inser att han är inte så pjåkig ändå. Även katten han inte är så snäll emot i början blir hans kompanjon och flyttar in hos Ove. Åh va den katten är fin!
 
Filmen ger en good feeling känsla och den lämnar ingen oberörd. Jag grät ett par tårar i alla fall. Jag vet nu inte hur de andra filmerna är som också är nominerade för Bästa Utländska Film. Men jag hoppas ändå lite grann att denna film tar hem titeln.
 
 
 

Kommentarer:

1 Tess:

Jag undrar vad för mask/smink man är nominerad för...? Ungefär som när 100-åringen var nominerad... Få folk att se "vanliga" ut :-D

Svar: Vi pratade om det också, jag och Maria. Att man ser inte att det är smink utan Rolf ser naturlig skallig ut. Att ens komma på en sådan nominering :DTror inte på vinst där. Svårt att slå Star Trek och Suicide Squad. :P
Maol

2 Tess:

Svar: Aha, han är skallig. Har bara sett klipp där han har kepsen på sig :-)

3 Lina - The Movie Freak:

Detta är en av de bästa svenska filmerna som jag har sett och precis som dig hoppas jag på en Oscars för bästa utländska film. Men hur i hela friden den har kunnat bli nominerad för bästa smink, ja det är ett mysterium.

Kommentera här: