En man som heter Ove (2015)

 
Jag dras inte direkt till svenska filmer men när jag hörde att denna film har blivit nominerad till 2 Oscar (bästa smink och bästa utländska film) så kunde jag inte motstå. Om den har till och med har fått Oscarsnomineringar så måste den vara sevärd? Jag kan säga att jag blev inte besviken.
 
Ove är en surgubbe alla mer eller mindre avskyr. Han har koll på allt och alla i kvarteret och är noga med att alla regler och lagar ska följas. När nya grannar flyttar in mittemot Ove förändras detta. Istället för att låta sig bli skrämd iväg av surgubben Ove så skapar grannkvinnan Parvaneh en annorlunda vänskap. Sakta men säkert förvandlas surgubben till en icke surgubbe så att sägas he he. Eller mer att man förstår varför han är som han är.
 
Genom filmen får vi följa Oves uppväxt och troligen förklaringen till varför han är som han är. Han försöker ta livet av sig flera gånger och under dessa moment får vi då se flashbacks från hans liv. Orsaken till att han vill ta livet av sig är att hans fru har gått bort i cancer och saknar henne. Att han förlorade sitt jobb också gör inte saken bättre.
 
Jag gillar hur filmen visar att han är en surgubbe ingen tycker om och när nya grannen Parvaneh vägrar lämna honom ifred så öppnas han upp, han blir mer hjälpsam mot folk och folk i sin tur inser att han är inte så pjåkig ändå. Även katten han inte är så snäll emot i början blir hans kompanjon och flyttar in hos Ove. Åh va den katten är fin!
 
Filmen ger en good feeling känsla och den lämnar ingen oberörd. Jag grät ett par tårar i alla fall. Jag vet nu inte hur de andra filmerna är som också är nominerade för Bästa Utländska Film. Men jag hoppas ändå lite grann att denna film tar hem titeln.
 
 
 

Sleepaway Camp (1983)

 
Jag kan inte fatta hur jag kan ha missat denna kultklassiker! Jag kom över den av en slump. För ni förstår, filmen är mest känd för slutet. Hade det inte varit för den hade det varit en vanlig slasherfilm.
 
Jag såg filmen här https://www.youtube.com/watch?v=R3q2y3ZEKF8
 
Jag måste säga att det är en riktig bra bildkvalité och ljud på youtube. Det trodde jag aldrig. Så den är absolut sevärd via länken.
 
Det är en slasherfilm från 1983. Tänk er Fredagen den 13:e typ. Ungdomar på läger och en efter en blir de mördade. HUR är det mest underhållande med filmen. Eftersom bildkvalitén är superb så får man se alla schyssta effekter. + det pinsamma 80-tals modet he he.
 
Har man dock sett de flesta slasherfilmer från 80-talet så vet man vilka som kommer att dö och vem som är mördaren. Men slutet ja... surprise!