Yttrandefrihet

Stora polisresurser användes igår i Karlstad när den omtalade Lars Vilks skulle hålla en föreläsning. Säkerheten höjdes med tungt beväpnade poliser på torget samt en helikopter höll också koll på läget. Vad föreläste Vilks om? Om yttrandefrihet och konsten att vara provokatör.
 
Jag håller inte med. Sen när räknas yttrandefrihet som kränkning av andra? Trodde Vilks att Mohammed som rondellhund skulle göra gott, komma med ett budskap eller bara göra folk förbannade? Jag skulle säga det sistnämnda för jag förstår inte syftet med profeten som en rondellhund.
 
För mig är yttrandefrihet att skriva om orättvisor i världen. Att visa folk sanningen om saker och ting. Att öppna ögonen på samhället om saker och ting myndigheter och dylikt försöker mörklägga. Att skriva om ens jobbiga vardag fastän andra påstår att man har det bra. Att visa hur djuren egentligen mår och behandlas på farmer och dylikt. Demonstrera mot orättvisor och så vidare. Och så får vi inte glömma en annan viktig grej, det vill säga att vi får tycka och skriva om vad vi vill i tidningar, bloggar och annan media.
 
Vad tycker ni? Har yttrandefriheten gått för långt? Blir den missbrukt?

Kommentarer:

1 Tess:

Den blir absolut missbrukad. Folk skriker yttrandefrihet för att få säga kränkande och hatiska saker. Grejen är ju den att yttrandefrihet inte alls friskriver en från lagar som t.ex. hets mot folkgrupp, hot, personkränkning, förtal etc.

Kommentera här: