Stroke av p-piller

Så idag kom den. Månadsbesöken av tant röd. Smärtor.
 
Jag hade redan känningar av detta när jag var hos dr bök (gynekologen) förra veckan för att ta ett cellprov. De flesta får ju ont i magen innan och under mensen. Vet ni vad gynekologen svarade då? "Har du ont? Ta hormoner!"
 
Jag tar inte hormoner eller p-skydd av flera anledningar. Dels för att det kostar, dels för att jag har hjärtsjukdomar i familjen och dels för att jag vill inte längre proppa i mig en massa hormoner.
 
Jag tycker att gynekologer, barnmorskor och läkare ska vara varsamma med vad de säger. Alla kan inte ta p-skydd med risk för proppar och dylikt. Hormoner är inte lösningen på allt. Det är alldeles för lätt att få ut preventivmedel utan en ordentlig läkarkontroll. Oftast tas bara ett blodtryck.
 
P-skydd har ju förstås både för och nackdelar. Det jag vill förmedla med detta inlägg är att jag blir faktiskt lite mörkrädd när folk tar för givet att man kan använda p-skydd bara så där.
 
Jag har använt p-skydd i mina yngre dagar och jag har lyckligtvis klarat mig. Men det finns kvinnor som har råkat riktigt illa ut. Jessica Thåström fick en stroke. Hon överlevde men hon är inte helt frisk än. Hon är dock en kämpe och blir bättre dag för dag. Om ni klickar på bilden så kommer ni till hennes blogg där hon skriver om sin vardag, konst och föreläsningar.
 
 

Kommentarer:

1 Skogsraah ☾:

sv: Åh! Nej jag har inte smakat den sk*nkan än alltså... Gjorde en skinka av kålrot i julas. Men den ska ju vara riktigt bra vad jag förstår :)

2 Tess:

Tycker det är rent ut sagt en idiotisk "fixa-allt"-lösning... "Ta hormoner..." Här kvinna, mixtra med din kropp och riskera att bli sjuk eller till och med dö så slipper du bli gravid (med 98% säkerhet iaf) och får inte lika starka kramper vid mens." Det är först NU som endometrios börjas ta på allvar. PÅ TIDEN.

Kommentera här: