The Imitation Game (2014)

 
Filmen är baserad på boken Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges.
 
Filmen utspelar sig under andra världskriget i England och landets bästa matematiker/kodknäckare har samlats för att knäcka Enigma och stoppa kriget.
 
Spoiler Alert!
 
Jag föreslår att ni först kollar upp vem Alan Turing var och hans verk så slipper jag gå igenom allt det där. För övrigt är det precis som det låter. Tyskarna skickar meddelanden till varandra under krigets gång som döljer hemliga meddelanden om diverse platser, kommande attacker och dylikt. Det är då upp till landets bästa matematiker att knäcka koderna och stoppa kriget och där kommer Alan Turing in.
 
Som väntat är Alan mycket smart men kass på det sociala vilket man får ofta se i filmen. Vad är det med genier och socialt samspel? =) Herr Cumberbatch är ju redan superb på att spela asociala genier i filmer så även här gör han en enastående bra tolkning av Alan Turing.
 
Filmen utspelar sig som sagt under Alan Turings största och viktigaste ögonblick i hans liv. Vore det inte för hans maskin så hade kriget troligen fortsatt i ca 2 år till och ännu ca 14 miljoner människors liv hade gått till spillo. Men för Alan Turing varade inte glädjen över krigets slut särskilt länge. Alans homosexualitet upptäcktes och han blev dömd för det. På den tiden var homosexualitet nämligen olagligt. Han blev tvingad till att välja, antingen att hamna i fängelset eller genomgå en kemisk kastrering. Han "valde" det sistnämnda.
 
Det gjorde ont i mitt hjärta i slutet på filmen när Alan sitter i sitt hus bortglömd och ensam och med okontrollerbara skakningar som en bieffekt av behandlingen. Bara Joan besöker honom, kvinnan han för en kort period var förlovad med innan han "kom ut".
 
My gosh, är detta tacken för att han kortade ner kriget? Jag tappade hakan under filmens gång och det var när Alan kom på vem som var en spion i lägret. Spionen visste om Alans homosexualitet och hotade med att berätta det för andra om Alan tjallade. Jag bara; VA?! Hur vågar han?! Grr...
 
Kortfattat så är filmen mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag hade ärligt förväntat mig en långtråkig film, men icke! Jag är med direkt från början till slut. Filmen fick mig att skratta och att gråta. Både Cumberbatch och Knightley förtjänar att bli Oscarsnominerade och jag kommer att hålla tummarna den 22 februari och heja på dem! =)
 
Se filmen!
 
 

Räk och currypasta

 
Kryddigt som tusan men gott var det!
 
Jag kokade pasta för 2-3 portioner, medans det kokade stekte jag en hackad gul lök, en halv hackad röd paprika, 4 st skivade körsbärstomater samt kryddade med salt, 2 tsk cayennepeppar och 1 tsk curry.
 
Efter ett tag hade jag i 1,5 dl vatten och 2 dl creme fraiche samt 1/2 grönsaksbuljongtärning och lät det puttra i några minuter.
 
När pastan var klar så blandade jag pastan + räkor med röran. Klart! Snabbt, enkelt och gott!
 
 

Potatissallad med pumpapesto och räkor

 
4 portioner
 
500 g kokt potatis
1 gurka
 
Pesto
 
1/2 dl olivolja
1/2 dl pumpafrön
30 g bladpersilja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1/2 dl riven parmesan
salt efter smak
 
200 g räkor
70 g rucola
 
Tärna potatis och gurka. Mixa ingredienserna till peston till en grov smet. Smaka av med salt. Blanda peston med potatis och gurka och vänd ner rucolan och räkor.
 
Så enkelt och riktigt mumsigt! Till och med sambon skrek efter mer sallad, så god var den. =P