Språkens värld

Latinet börjar närma sig sitt slut. Bara en tentamen kvar och det blir en kort uppsats om latinets språkhistoria har jag valt. Det har varit en kämpig men intressant resa. Jag kunde ha valt fortsättningskursen till våren men nöjer mig med basgrunden om latin. Till våren ska jag istället läsa Vikingarnas språk på samma universitet som jag läser latin nu. LNU - Linnéuniversitetet.
 
Så med andra ord har jag inte läst latin "bara" så där utan det är en kurs på universitet, likaså vikingarnas språk. Jag har ärligt talat alltid varit nyfiken på att studera på universitet eller på universitetsnivå. Nu vet jag hur det är. Distans fungerar jättebra för mig. Jag kan lägga upp studierna på mitt sätt. Att sitta och plöja igenom texter och material i timtal är inget för mig. Jag läser lite och ofta istället annars tappar jag tålamodet och koncentrationen.
 
Varför latin och runskrift? Vad för behörighet ger det mig? Ingen aning, jag läser detta för att det är kul. Förr skulle jag läsa för att "bli" något och det i sin tur gav mig bara ångest och stress. Jag insåg till slut att det var inget jag VILLE utan det kom från pressen från samhället. Att man ska "bli något", uppnå något stort, göra karriär, framgångar och så vidare. Så istället för att söka kurser som skulle gynna mig arbetsmässigt (Vad skulle det vara? Jag vill ju göra olika saker varje dag.) så söker jag kurser som verkar intressanta för mig. Därav latin. Jag sökte kursen i våras och kom in i höstas. Jag var då arbetslös och ville ha något att göra. Nu har jag förvisso börjat jobba igen denna höst och det har gått makalöst bra att kombinera arbete och studier. Latinet är dessutom på 25%.
 
Vikingarnas språk är ännu en kurs jag sökte till för att det låter intressant och kul. Har jag någon riktig nytta av det? Det märks. Den är på 33% så då får vi se hur det går. Jag har med tiden fått prioritera bort saker, något jag hade svårt för förut för jag ville även blidka andra och tog mig på för mycket arbete som ofta resulterade i att jag nästan gick in i väggen. Ena stunden har jag en massa projekt på gång och andra stunden är jag så trött att jag orkar knappt gå ur sängen. Det är äntligen på tiden att jag har upptäckt detta. Jag hoppas bara samhället och auktoriteter kunde också fatta det nån gång.
 
Nu håller jag på att tappa tråden i inlägget. Det jag vill få fram är att man kan faktiskt studera för skojs skull utan att det ska behöva ge något yrkesmässigt. Jag går ju direkt inte tomhänt så att säga, jag blir ju faktiskt en livserfarenhet rikare och det är meritande för mig. Som sagt, vem vet när detta kommer till hands? Jag sysslar med hundmassage vars muskler är i latin. Runskrift kanske kommer till användning till Vikingaleden jag är med i. Jag går även en kurs på vuxenskolan om biodling som jag kommer att ha nytta av när jag ska skaffa bin. Får jag ihop tid och pengar ska jag gå en fortsättningskurs i hundmassagen till våren. Tjae...jag har inte direkt tråkigt så att säga.
 
 

Kommentera här: