Gammalt och nytt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stilleben på vardagsbordet. Gammalt rivjärn och konservburkar omgjorda till ljuslyktor. Burkarna har jag haft utomhus bra länge för att få till rosten. Döskallen är ny dock. Kommer från Kremmerhuset i Charlottenberg. Har länge suktat efter en prydnadsskalle. <3

I did it!

 
5:e kyu! Nu är jag grönbältare.
 
Det gick bättre än väntat. Jag var väldigt fokuserad och duktig om jag får säga så själv. ;) Så skönt nu att det är över. Nåväl, tills nästa gång alltså. Lika bra att satsa på blått redan nu.
 
Jag är mörbultad och har flera blåmärken men jag är ändå glad och nöjd. Happy happy! ^_^
 
 

Departures (2008)

 
Daigo som är nyligen före detta cellist i Tokyo, återvänder till sin hemstad med sin fru för att starta om. Han hittar ett nytt arbete, vars arbetsuppgifter är att förbereda de döda inför begravning. 
 
Spoiler Alert!
 
Jag läste om filmen i tidningen igår och tänkte att det var längesen jag såg en japansk film. Dessutom fick denna film en Oscar för bästa utländska film år 2009 så det lockade mig ännu mer. 
 
Jag fick blandade känslor för filmen. Jag erkänner, jag grinade flera gånger under filmen. Dels för att jag har fortfarande svårt med döden, för att min moster Sylvia dök upp i tankarna men även för att filmen var så vacker. De har en vacker ceremoni att ta hand om de döda i Japan. Bara att se hur de förberedde den avlidne fick jag tårar i ögonen. 
 
Jobbet som kistbärare är underskattat. Jag undrar om det är så i verkligheten? Folk undvek Daigo och hans fru skämdes över hans jobb. Det är inget populärt jobb kan man säga. Men tyvärr måste ju någon göra detta jobb. Jag kände ingen avsky eller tyckte illa om personerna som kistbärare. Tvärtemot! De tar varsamt hand om de döda och det är en vacker ceremoni tycker jag. Jätteintressant att se och jämföra med hur vi västerlänningar har våra begravningar. Man fick ofta se i filmen hur kistbärarna blev illa behandlade för att sedan bli hyllade efter själva ceremonin. 
 
Jag rekommenderar denna film! Det får en att se döden på ett annat sätt, hur begravning går till i Japan och att inte underskatta jobbet som kistbärare. De behövs också! Tryck inte ner personer på grund av deras jobb.